Hajdučki ćevap
Rođen sam i živim u svetskoj
prestonici roštilja, Nišu, gradu gde je spremanje jela na skari dostiglo status
nauke. Ipak postoji jedan specijalitet koji se sprema u jednom drugom kraju ove
naše lepe Srbije, na obroncima Ovčara i Kablara. Prvi put sam Hajdučki ćevap
probao u rodnom selu moje majke Jančićima, a spremio mi ga je moj deda
Radivoje. Od tog trenutka do danas to je najbolje jelo sa roštilja koje sam
probao, a probali su ga i mnogi koji su sa mnom piknikovali.
Za pripremu je potrebno: 1 kg
svinjskog vrata, pola kilograma slanine, dve ljute papricice, dve slatke
paprike, dve glavice crnog luka, so, aleva paprika, biber i projno brašno. Meso
i slaninu iseći na krupnu parčad i nadenuti na ražanj, neposredno pre pečenja
posoliti, pobiberiti i zaljutiti. Dok se Hajdučki ćevap peče iseći paprike i
luk i staviti ih u žerpu. Meso treba duže peći jer su komadi veliki, a ćevap
bude skoro gotov treba ga posuti projnim brašnom sa svih strana i propeći još
nekoliko minuta, na taj način će se stvoriti korica. Kada meso bude gotovo
skinemo ga sa ražnja, isečemo na sitnije komade i ubacimo u šerpu sa lukom i
paprikom. Sve to promešamo i ostavimo desetak minuta da odstoji, da meso pusti
sokove i da se arome i ukusi pomešaju.
Нема коментара:
Постави коментар